Selasa, 20 Julai 2010

Tulisan untuk Kejayaan...

Sebelum ini sudah pernah diterangkan bagaimana tulisan mampu untuk menyatakan affirmasi diri kita. Pada hari ini akan diulas sedikit lagi tentang perihal ini.

Suatu masa dahulu saya sendiri pernah menulis sesuatu berkenaan impian saya untuk menjadi seseorang. Pada ketika itu saya selalu menulis perihal menjadi seorang guru. Catatan dan coretan itu saya baca sentiasa dan akhirnya catatan itu hilang entah ke mana akibat berubah diri daripada kanak-kanak ke remaja. Memang pada masa itu saya tidak tahu dan tidak pernah langsung tahu berkenaan kuasa minda, atau affirmasi, atau segalanya berkaitan perkara ini. Namun secara tidak terduga, ia telah membuahkan hasil apabila saya benar-benar menjadi seorang guru, kerjaya yang memang sangat saya impikan suatu masa dahulu...

Bagaimana sebenarnya tulisan ini mampu untuk mempengaruhi kejayaan kita?
Terlebih dahulu biar saya jelaskan bagaimana untuk melaksanakan aktiviti affirmasi berbentuk tulisan ini sekali lagi. Ambil sekeping kertas kecil. Tulislah impian kita sejelas-jelasnya dengan perkara-perkara yang sangat nyata. Lipat dan simpanlah tulisan impian itu dalam poket, atau dompet, atau sebagainya. Bacalah catatan tulisan itu setiap jam jika mampu, atau sekerap yang boleh, setiap hari...

Apa yang sedang berlaku ketika kita menulis dan membaca kembali catatan impian itu?
Setiap kali apabila kita membaca kembali catatan itu sekuat hati, kita sebenarnya telah 'memaksa' diri kita untuk mempercayai perkara itu benar-benar akan berlaku. Pada ketika itu juga kita telah memancarkan gelombang impian tersebut ke alam semesta. Jika kita meneruskannya secara konsisten, kita sebenarnya telah memberikan kepastian kepada gelombang-gelombang dalam alam ini bahawa gelombang yang kita pancarkan itu adalah sebenar-benarnya apa yang kita impikan. Secara tidak sedar, alam semesta akan menarik gelombang-gelombang yang sama untuk mendekat dan ini mempermudahkan kejayaan impian kita itu.

Satu perkara lagi, apabila kita membaca catatan impian tersebut berulang kali, kita telah memberitahu kepada minda separa sedar kita perkara yang kita inginkan itu. Setelah kita laksanakan perkara itu beberapa ketika, minda kita akan terus kekal dengan impian dan kehendak itu. Keadaan ini menyebabkan minda akan bekerja dan terus bekerja untuk mencapai kejayaan tersebut.

Cubalah laksanakan perkara ini...
Ia sangat mudah untuk dilaksana dan diamalkan, namun hasilannya sangat menakjubkan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan