Khamis, 20 Mei 2010

Gambaran mental untuk lebih baik

Telah dinyatakan dahulu bahawa hukum tarikan (LOA) akan sentiasa datang kepada kita kerana apa yang kita fikirkan, dan katakan, telah menarik getaran yang sama untuk mendekati diri kita. Justeru, sering diingat agar kita sentiasa menjaga kata-kata dan cara bagaimana kita berfikir, untuk memastikan kita sentiasa mengaktifkan LOA ke arah sesuatu yang baik dan memberi keuntungan kepada kita.

Sering kali kita mendengar ungkapan; 'susah le nak buat...!'
Ungkapan ini dan ungkapan-ungkapan lain yang senada dengannya adalah suatu kata-kata dan getaran rasa yang menarik LOA. Jika susah yang kita fikir dan katakan, maka pasti sesuatu itu benar-benar menjadi susah kepada kita, malah ada pelbagai kesusahan dan kesukaran lain lagi yang akan menghampiri kita akibat LOA tadi.

Jadi, sentiasalah bertenang dan fikirkan yang terbaik untuk kita.
Minda separa sedar peka kepada visual atau gambaran mental. Ia akan merakam apa sahaja yang anda lihat atau gambarkan dalam fikiran. Oleh itu, sentiasalah berfikiran dan menggambarkan kejayaan dan kemenangan, kerana gambaran mental ini akan membantu mengaktifkan LOA dengan lebih berkesan.

Jika anda seorang penuntut di universiti, cuba sentiasa gambarkan suasana kemeriahan semasa menerima ijarah di atas pentas dewan yang gah. Gambarkan dengan jelas betapa ramainya hadirin membanjiri dewan tersebut, dengan bunyi-bunyian gamelan sebagai pembuka majlis, tepukan penonton dan sanak saudara yang hadir, jelas kedengaran apabila anda naik ke pentas untuk menerima segulung ijazah. Gambarkan gambaran mental ini dengan hati yang penuh berbunga. Rasakan emosi dan getarannya. Segala yang anda bayangkan pasti akan terhasil, tanpa anda percaya, bagaimana ianya boleh terjadi...
Itulah yang dinamakan kuasa minda, yang menggunakan LOA untuk menarik hukum alam ini untuk menjadi sebahagian daripada kita. Segala-galanya benar, dan ingatlah bahawa kuasa minda inilah anugerah ALLAH yang sangat tinggi nilainya kepada manusia sehingga membezakan antara manusia dengan makhlukNya yang lain.

Oleh itu, sentiasalah menggunakan nikmat ini sebaik mungkin.
Jangan siakan kuasa minda yang ALLAH kurniakan ini dengan memikirkan perkara-perkara yang negatif, yang akhirnya akan memberi kesan buruk kepada kita jua. Fikirkan tentang kejayaan dan kecemerlangan. Pasti ia akan berjaya dilaksanakan dengan mudah dan sempurna.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan