Jumaat, 21 Disember 2012

Penghargaan kepada diri...

Salam kedamaian daripada KM buat semua.

Pernahkah kita menghargai diri kita?  Ada yang dengan yakin mengakui bahawa sangat menghargai diri, namun ada juga yang masih keliru dengan penghargaan kepada diri...

Kita ambil contoh begini, seorang pekerja yang bekerja dengan gigih dan bersungguh-sungguh, dan di akhir bulan dia menerima gajinya.  Apa yang dilakukan dengan gajinya itu? Tentu sekali dia akan membayar segala bil dan hutang yang perlu dilangsaikan.  Pernah tak kita fikir bahawa kita tidak pernah 'membayar' untuk diri kita sendiri.  Kita sibuk membuat pembayaran kepada syarikat air, telekomunikasi, TNB, bayaran rumah dan kereta kepada pihak bank, namun mana bayaran untuk diri kita?

Ada teman KM menjawab, aku makan besar setiap hujung bulan, jadi itulah bayaran untuk diriku...

Mungkin pandangannya itu benar, namun adakah nilai kita itu hanya makan malam istimewa pada setiap hujung bulan sahaja?  Pada pandangan KM, itu hanya sekadar makan-makan sahaja, belum cukup untuk menggambarkan bayaran penghargaan kepada diri kita.

Lantas, apakah nilai bayaran kepada diri dalam pandangan KM?

Kita sewajarnya mendapat bayaran atas usaha dan tenaga yang kita gunakan sepanjang bulan.  Bagi  KM sendiri, bayaran sebanyak RM500 diperuntukkan setiap bulan (mengikut kemampuan masing-masing).  Dengan bayaran itu, KM akan simpan dan  belikan emas sebagai satu bentuk pelaburan.   Makanya, KM rasa diri lebih dihargai kerana kesibukan dan keletihan sepanjang bulan berbaloi kerana ada sesuatu yang berharga ada dalam kehidupan ini dan masa depan.

Ini adalah sekadar pandangan.  Namun, 'membayar untuk diri' memang perlu ada dalam keinginan kita.  Kita akan menghantar mesej kepada diri bahawa diri dihargai, lantaran itulah 'dibayar' sama seperti kita membayar kepada syarikat dan agensi terbabit.

Apa yang minda kita akan terima setelah mesej penghargaan itu dihantar?  Minda akan faham bahawa dengan kesungguhan kita selama ini, kita akan dibayar dan mendapat apa yang kita impikan.  Oleh itu, kita akan lebih yakin dan bersemangat.


3 ulasan:

 1. yes..
  betol tu...
  kita mmg perlu utk hargai diri dlm bentuk cmtu..
  btw, fiq follow blog km.. :)

  BalasPadam
 2. Terima kasih tuan info yang berguna.

  BalasPadam
 3. tuan, terima kasih atas info yang boleh dikongsi.

  BalasPadam