Ahad, 4 April 2010

Kritikan; membina atau memusnah

Kritikan adalah lumrah perlakuan manusia apabila tidak bersetuju dengan cadangan dan tindakan seseorang. Pada kebiasaannya, apa yang dinamakan kritikan ini ialah kata-kata dan ungkapan yang akan menghalang sesuatu tindakan yang telah atau sedang diambil. Bagi yang tidak tabah dan tidak tahan dengan kritikan dan hujah yang diterima, pasti sahaja akan menyerah kalah dan berundur sahaja.

Ada yang menyatakan tentang kritikan membina?
Betulkah kritikan itu membina?
Kritikan membina atau teguran membina?

Pada pandangan saya, kritikan adalah kritikan.
Ia lebih kepada konsep tidak bersetuju dan lebih kepada memusnahkan pandangan seseorang yang lain. Berbeza dengan teguran. Teguran akan diberikan apabila seseorang itu melakukan sesuatu yang tidak kena pada tempatnya, dan bertujuan untuk membetulkan kekhilafan itu.

Apabila seseorang itu melakukan sesuatu dengan penuh azam, maka dia telah dikuasai dan didorong oleh kekuatan kuasa mindanya. Keadaan ini akan menyebabkan dia melaksanakan tindakannya dengan bersungguh-sungguh. Namun apabila menerima kritikan, maka dia mula memikirkan semula tindakannya. Sama ada tindakannya itu betul atau salah, perbuatan memikirkan kembali itu telah menjejaskan kekuatan kuasa mindanya.

Oleh itu, sentiasa dicadangkan, apabila menerima kritikan, kita hanya perlu menerimanya sekadar suatu pandangan daripada seseorang yang di luar lingkaran kita. Terima kritikan di sini bukan bermaksud menerima kata-kata dalam kritikan itu, sebaliknya hanya terima untuk mengelakkan pertengkaran. Dalam keadaan ini kita kena buat 'masuk telinga kiri keluar telinga kanan'. Keadaan ini akan memastikan apa yang telah kita usahakan dan kekuatan kuasa minda yang telah berkembang dapat terus melaksanakan apa yang dikehendaki pada asalnya.

Kritikan yang diberikan adalah untuk memusnah. Tiada kritikan membina sebenarnya. Kalau ada pun pandangan berbeza yang membina, itu dinamakan teguran membina, bukan kritikan membina. Jika kita menerima kritikan, kita akan kehilangan semangat dan kekuatan kuasa minda yang telah dibina. Teruskan menerima teguran, jauhkan menerima kritikan....

1 ulasan: