Ahad, 26 Ogos 2012

Pengalaman Lalu Membentuk Personaliti…

Salam kedamaian daripada KM buat semua, semoga rahmatNya bersama kita…

Apa yang dimaksudkan dengan personaliti?  Dalam bahasa yang mudah dan paling ringkas adalah; gaya penampilan dan kehidupan kita.  Kenapa pula pengalaman lalu membentuk personaliti?  Kerana pengalaman lalu yang terakam dalam minda akan menjadikan ia suatu ‘hukum’ yang dipatuhi oleh minda dan melaksanakan tugas minda dalam kehidupan kita masa kini.

Mungkin masih sukar untuk difahami.  Biar KM jelaskan dengan lebih mudah.

Semasa kecil dahulu, pernahkah kita secara tidak sengaja terjatuhkan pinggan di rumah?  Habis pecah pinggan mahal yang menjadi kesayangan ibu.

Atau, terpecahkan pasu bunga yang baru sahaja ibu beli, dan ‘peliharakan’ pokok bunga yang mekar dan menjadi penyeri halaman rumah?

Atau, secara tidak sengaja terhilang dan tercicirkan wang belanja yang ayah berikan?

Apakah agaknya tindakan ibu dan bapa kita atas kesalahan yang tidak sengaja kita lakukan itu?

Kebiasaannya, pasti sahaja kita akan dimarahi dan dihadiahkan leteran panjang secara percuma oleh ibu, atau pandangan tajam ayah yang menusuk ke jantung! heheheh…

Keadaan inilah yang akhirnya akan membentuk personaliti kita.  Apa agaknya yang akan kita lakukan apabila secara tidak mengaja melakukan kesalahan yang sama sekali lagi?  Pada ketika itu, kita pasti sahaja akan berusaha untuk menyembunyikan kesalahan itu dengan merahsiakannya daripada pengetahuan ibu bapa.  Apa yang lebih parah lagi adalah kita akan mula belajar berbohong untuk mengelak daripada ‘disabitkan’ kesalahan oleh ibu bapa.  Berbohong dengan mengatakan yang kita tidak tahu, atau tidak terlibat dalam kesalahan itu.

Sebenarnya, apabila ibu dan bapa memarahi anak-anak kerana kesalahan yang tidak disengajakan, membentuk personaliti anak bahawa mereka tidak seharusnya kantoi dengan ibu bapa jika kesalahan tidak sengaja itu diketahui.  Ini membentuk personaliti berahsia di dalam minda kanak-kanak tersebut.  Lantaran itulah, apabila semakin meningkat remaja, mereka akan lebih banyak meluahkan perasaan dan masalah dengan kawan-kawan berbanding dengan ibu bapa.  Andai masalah itu dapat diharungi bersama rakannya, mungkin tiada masalah.  Bagaimana andai masalah itu menjadi lebih besar kerana rakannya itu menjerumuskan anak kita ke dalam masalah sosial yang lain?

Jika situasi ini berlaku kepada kita, apa yang kita akan lakukan?

Seharusnya kita perlu menasihati mereka (yang tidak sengaja terjatuhkan pinggan mahal itu) agar lebih berhati-hati.  Terangkan betapa berharganya pinggan itu dalam diri kita, mungkin kenangan hadiah hari perkahwinan dulu, dan sebagainya.  Keadaan ini akan menjadikan anak-anak itu lebih ‘terharu’ dengan kesalahan itu dan menyesal kerana kecuaian mereka.  Ini akhirnya akan menjadikan mereka lebih berhati-hati untuk mengelakkan daripada melakukan kesalahan yang sama.

Bukan maksud KM ibu bapa tidak boleh marah kepada anak-anak, tetapi cara kita memarahi anak-anak itu harus berpadanan dengan kesalahan mereka.  Kerana setiap tindakan kita itu akan mereka terima bulat-bulat dan simpan dalam memori minda mereka.

1 ulasan:

  1. masa kecik2 dulu, ayah garang. so takut sangat kalau buat salah. hahaha.

    tapi dah besaq ni, ayah dah macam kawan pulak. hihi

    BalasPadam