Khamis, 9 Februari 2012

Mengurangkan stress…

Salam keceriaan daripada KM buat semua…

Stress atau dikenali juga dengan nama tekanan adalah salah satu keadaan yang kerap berlaku kepada semua golongan masyarakat pada masa kini.  Tekanan ini mungkin berlaku di kalangan kanak-kanak atau golongan remaja yang ada kaitan dengan pencapaian dalam pelajaran, mungkin berlaku kepada golongan dewasa atau pekerja dalam menentukan kejayaan dalam kerjaya, dan mungkin juga berlaku di kalangan golongan warga emas yang kurang diberikan perhatian.  Oleh itu, stress atau tekanan ini pasti saja boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.

Lantaran kehidupan yang semakin terhimpit ini, gejala stress pasti makin meningkat kepada sesiapa sahaja yang berhadapan dengan masalah tekanan ini.  Andai tidak diberikan perhatian untuk mengurangkan stress, dikhuatiri ada masalah lain yang lebih berat berlaku, andai stress itu semakin menebal dan memuncak.

Terdapat beberapa cara untuk mengurangkan stress.  Marilah sama-sama kita fikirkan, mungkin ia dapat membantu diri kita…

1.  Mengambil minuman teh.

Kajian mendapati, teh adalah sejenis herba yang boleh merangsang otak untuk bertenang.  Ia berbeza sama sekali dengan minuman berbentuk kefien yang merangsang otak untuk terus cergas.  Teh bertindak lebih kepada penenang.  Aroma yang ada dalam teh akan menyebabkan  otak berada dalam keadaan tenang dan damai.  Keadaan ini akan menyebabkan kita menyusun logik dengan lebih teratur dan munasabah. 

2.  Menyedut udara segar.

Sesekali, apabila berada dalam tekanan kerja atau belajar, berhenti seketika dan keluar dari rumah atau pejabat untuk menghirup udara segar.  Kesegaran ini bukan hanya kepada badan yang dapat direhatkan malah otak akan menerima lebih banyak oksigen dan udara bersih.  Hal ini akan membantu otak berada dalam getaran yang lebih sesuai untuk melakukan sebarang keputusan.

Keadaan ini memang sesuai dengan pandangan beberapa tokoh akademik yang mencadangkan agar kita bercuti setelah melaksanakan sesuatu tugasan penting.  Bercuti, biasanya akan dilaksanakan di kawasan yang damai dan menyegarkan.  Apabila kita berada di kawasan rekreasi seperti pantai atau sungai untuk bercuti, maka kesegaran itu akan dapat mengurangkan stress yang ada dalam diri kita.

3.  Membaca bacaan ringan.

Bacaan ringan juga dapat mengurangkan stress.  Andai anda minat membaca novel, maka ketika stress adalah masa untuk melaksanakan hobi itu dengan sangat optimum.  Kedamaian membaca novel atau cerita itu akan dapat membawa anda masuk ke alam penceritaan itu dan menjadikan anda lebih tenang.

Bacaan berbentuk motivasi juga sesuai untuk mengurangkan stress.  Bacaan seperti ini akan menjadikan anda lebih bersemangat dan yakin kepada diri.  Stress dan tekanan akan berkurang dan menjadikan anda lebih positif dalam melaksanakan kehidupan ini.

Ada pandangan yang mengatakan bacaan motivasi lebih baik dilakukan pada awal pagi, berbanding dengan membaca akhbar.  Ini adalah kerana, pada ketika ini diri masih ‘bersih’ kerana baru memulakan hari dan lebih mudah untuk dinaikan motivasi.  Kenapa bacaan akhbar pula tidak digalakkan pada awal pagi?  Kerana dikhuatiri berita negatif yang kerap dipaparkan di dada akhbar akan menyebabkan diri kita menjadi semakin kurang bersemangat di awal pagi dan membawa ke petang.

4.  Ketawa.

Semua daripada kita memang faham bahawa orang yang ketawa adalah orang yang lebih riang daripada orang yang stress.  Keriangan ini akan menjadikan kita kurang tertekan. 

Ketawa jangan berlebihan kerana ia mungkin akan mendatangkan masalah lain pula.  Ketawa biar berpada.

Sebut hal ketawa, KM selalu perhatikan, orang yang selalu ketawa, atau sekurang-kurangnya sering tersenyum, akan nampak lebih muda berbanding usianya.  Mungkin ini disebabkan keriangan yang ada dalam dirinya menyebabkan hormon penuaan tidak bertindak aktif ke atas dirinya.

Cuba luangkan masa menonton siri jenaka, atau filem komedi untuk mendapatkan ketawa yang berkualiti.  Bacaan berbentuk humor juga sesuai untuk membuatkan seseorang itu ketawa atau tersenyum sendiri.  Lebih mudah lagi, jika di kalangan kita ada orang yang suka bergurau atau buat lawak.  Maka jadikan dia rakan untuk bergurau supaya kita boleh sesekali ketawa dengan gelagatnya itu.

5.  Berbual-bual dengan orang yang boleh memahami.

Semasa KM belajar berkaitan psikologi manusia dahulu, berbual dengan orang yang diyakini dan boleh memahami kita adalah salah satu bentuk aktiviti yang paling sesuai untuk meluahkan perasaan.  Sebab itu ada jawatan seperti kaunselor yang tugasnya adalah untuk berbual, berbincang, dan memberi pandangan tentang masalah seseorang.

Semasa kita berbual atau meluahkan perasaan kepada seseorang itu, kita sebenarnya telah ‘melepaskan’ beban yang bersarang dalam otak kita.  Percaya atau tidak, kita akan menjadi lebih lega setelah masalah itu kita luahkan.  Sama ada orang yang mendengar dapat menyelesaikan masalah atau tidak, itu tidak penting.  Apa yang penting adalah kita dapat mengurangkan beban yang bersarang dalam diri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan